Wie zijn Wij …


Geselecteerd werk van de Fotokringleden:


 

 


 

Fotokring Heemskerk is een gezellige fotoclub, waar enthousiaste analoge en digitale fotografen elkaar wekelijks tegenkomen om hun hobby te delen. Op deze pagina’s vindt u de belangrijkste informatie, waaronder een stukje geschiedenis, de belangrijkste activiteiten en huishoudelijke informatie. Mocht u na het lezen van onderstaande echter nog steeds vragen hebben, dan kunt u altijd contact opnemen door een berichtje te sturen naar de secretaris via het Contactformulier.

Lees Verder


 

6 Antwoorden op “Wie zijn Wij …”

 • Gerard Bruins says:

  Het is misschien beter te vermelden dat en niet 37 actieve leden zijn maar 37 leden.
  Op bladzijde 15 van het laatste nummer “in Beeld” staat een alinea
  : Niet meedoen kan eigenlijk zeggen dat je de club ziet als vrijblijvende gezelligheidsvereniging ( waarom dan toch Bondslid?):

  We kunnen overwegen een echte fotoclub te worden waarin wordt verwacht dat je ( omstandigheden daargelaten) meedoet of aan je stutten trekt.
  Je dient in ieder geval geen Bondslid meer te zijn.

  Het is maar een mening

  Groet Gerard

  • Ronald Jan says:

   > Hallo Gerard ik ga een heel eind met je mee in je verhaal maar je kan ook lid zijn zonder mee te doen. In de hoop dat je op je club leert hoe jij je camera kan bedienen en waar je op moet letten als je een foto maakt. En ik weet wel op het net is zat te vinden maar een hoop mensen hebben het liever voor gedaan en pakken het dan beter op dan het alleen maar te lezen .
   > In mijn ogen kun je twee dingen doen , die mensen die het willen koppelen aan een vrijwilliger die ze de basis bij brengt om die foto te maken die ze graag willen , en daarna graag meedoen aan de club competitie.
   > Of niets doen en dan die personen voor spek en bonen laten toe kijken hoe de rest het doet wat ik jammer zou vinden want je haalt niet alles uit je leden .
   > En dan reist bij mij de vraag als die leden niet meedoen moet je die dan ook de foto’s van anderen laten jureren?

 • Webmaster says:

  Ik vind dat Gerard een goed punt aansnijd en wil het volgende toevoegen.

  Wanneer fotografie een hobby van je is en je besluit om lid te worden van een fotoclub mag ik er vanuit gaan dat je dit doet om je te verenigen met “gelijk gestemden” en je eigen fotografie eventueel op een hoger niveau wilt brengen dan wel je kennis over fotografie te verbreden en/of te delen.

  Mijn inziens kan dit op een aantal manieren , ik beschrijf er twee maar er zullen meer en andere manieren zijn.

   – Een vrijblijvende gezelligheidsvereninging waarin je als amateurfotograaf je hobby en passie voor de fotografie naar eigen inzicht kan uitoefenen en invulling kan geven met als leidraad “vast gestelde fotografie onderwerpen” waarop vrijblijvende basis meegedaan mag worden.
   De vrijheid om wel of niet mee te doen staat hier op een centrale plek en is vrij, omdat dit een speerpunt binnen de vereniging is.

   – Een gestructureerde fotoclub waarin je als amateurfotograaf jezelf als doel stelt actief mee te doen aan de “vast gestelde fotografie onderwerpen”, en/of je fotografie wilt verbeteren, dan wel andere diciplines binnen de fotografie te verkennen en hiervoor binnen de club kennis op te doen. Hier is een “gezonde competitieve” sfeer aanwezig, en de drang om elkaar te stimuleren is een speerpunt. De vrijheid om wel of niet mee te doen staat hier NIET op een centrale plek , omdat dit GEEN speerpunt binnen de vereniging is.

  Beide modellen hebben hun specifieke kenmerken die vragen opwekken.

  Bijvoorbeeld in het eerste “vrijblijvende” model : Hoe ga je om met jurering van foto’s, hoe serieus kan je dat opvatten, hoeveel tijd moet ik aan “foto bespreken” spenderen. Hoe kan ik een jurering op mijn fotografie toepassen. Kan/wil ik iets leren uit deze vorm, etc

  Uit het tweede “gestructureerde” model : Zou je kunnen stellen , is deze vorm niet te strak gesteld, heb ik meer behoefte aan flexibiliteit . Kan ik ( wil ik ) vanuit dit model mijn fotografie verbeteren en eventueel uitdiepen, mijn discplines uitbreiden of juist nieuwe ontdekken, etc.

  Maar…….we mogen niet uit het oog verliezen dat het hier gaat om amateurfotografen die hun hobby uitoefenen, ook betalen zij voor hun lidmaatschap en daar dient ook rekening meegehouden te worden.
  De statuten en reglementen van de vereniging zijn leidend.

  Ook dit is slechts een mening die zal verschillen / passen bij de lezer ervan.

  Mvg

  Peter

  • Gerard Bruins says:

   Mooi verwoord, Peter. Ik wil me laten uitdagen door gelijk gestemden, kritiek ontvangen die hout snijd. Onderwerpen zien die mij inspireren en mensen ontmoeten die iets aan de hobby toevoegen.
   Natuurlijk kan en moet dat in een gezellige sfeer, het is tenslotte een hobby geen professie.
   De Fotobond geeft nu aan dat leden die niets doen eigenlijk geen bondsnummer meer hoeven te dragen. Dat scheelt flink in het uitgaven plaatje van de Fotokring. Uitschrijven na inventarisatie lijkt me.
   Als je jouw schema zou aanpassen aan het aantal regulier actieve leden en de slapers buiten beschouwing laat krijg je een wel een ander maar meer geloofwaardig overzicht.

   Gerard

 • Webmaster says:

  Gerard,

  Als ik mijn statistieken zou aanpassen en de “niet actieve leden ” niet zou meetellen dan komen er zeker andere waardes uit. Ik vraag me alleen af of dit de bedoeling is ?
  De gemiddelde deelname over alle 7 wedstrijden seizoen 2016-2016 is 44 %

  Of moeten we ons ( Fotokringheemskerk ) de vragen stellen.

  – Waarom gebeurt dit?
  – Is er geen interesse/behoefte meer ?
  – Geen inspiratie genoeg ?
  – Geen uitdaging meer ?
  – Heeft internet de plaats ingenomen ( foto forum , nederpix , etc )
  – Andere bezigheden/geen tijd ?
  – Misschien moet elk lid zich afvragen “waarom ben ik lid” en wat wil ik ermee ?

  Heb even op internet gekeken, en kwam tot mijn grote verbazing iets tegen uit 2008, heb het hieronder even gecopieerd.

  “Ik ben lid van fotokring Heemskerk. Doe er niet zoveel en er gebeurt ook niet zoveel. Eén keer per jaar een uitje en ik geloof dat er af en toe wat leden met elkaar weggaan”.

  Dit is best een statement, of het klopt laat ik verder in het midden maar het wordt wel gezegd.

  Ook heb ik gezocht met de volgende vraag : ” Waarom lid worden van een fotoclub ”
  Kwam een artikel tegen uit 2014 op de website van ZOOM.

  De betekenis van fotoclubs voor de amateur

  Hopelijk wordt dit een mooie discussie met meerdere leden die de fotokring een warm hart toedragen, en hun hobby willen uitoefenen.

  Moet toch kunnen lijkt me, gezien het werk wat de leden kunnen maken.

  Peter

 • Joop Willems van Dijk says:

  Vast patroon de jaarlijkse vraag: “moeten wij zo doorgaan?”
  En dan actief en/of niet actief ?
  Heemskerk: 19-11-2016
  Er kunnen diverse omstandigheden opduiken die een enthousiaste beginner later wat minder laten presteren.
  Leeftijd, ziekten: ze zijn alle twee al bezig aan hun opmars, meestal zonder toestemming van de eigenaars. Want zo tegen het 60 jarig bestaan van de club zijn er nog oud gedienden aanwezig en ze willen wel maar kunnen minder. Toch dragen zij hun club in hun hart, al is het maar voor de wekelijkse borrel.
  Zo lang wij nog “ledenstoppen”af en toe moeten toepassen zou ik mij daar maar niet druk over maken en lekker do-avonds prettig aanwezig te zijn, want er is genoeg te doen en te zien.
  Groet: Joop Willems van Dijk, lid sinds 1-9-1960 (met 15 jaar onderbreking, maar dat is een ander verhaal).

Reageer

Je moet ingelogged zijn om een reactie te plaatsen.

Laatste Nieuws
Leden Login
Meest recente berichten
Categorieën
Archief